Adieu Aznavour!

Zijn afscheidstournee viel hem zwaar, hij is brozer dan hij was, maar ontroeren en fraseren, dat kan Charles Aznavour op zijn 91ste nog altijd.
In de 64 nummers (van La Mamma en Yesterday when I was young tot For Me Formidable!) die zijn opgenomen in een gloednieuwe 3-cd-box, kunnen we genieten van de Aznavour op de toppen van zijn kunnen, sterk en ongeëvenaard.

Charles Aznavour
Aznavour
Aznavour

Charles Aznavour, pseudoniem van Chahnour Varinag Aznavourian, geboren op 22 mei 1924 in Parijs is een Franse zanger, liedjesschrijver en acteur van Armeense afkomst. Hij werd geboren als zoon van Armeense immigranten. Op negenjarige leeftijd begon hij met acteren en dansen. In de jaren veertig vormde hij samen met Pierre Roche een muzikaal duo en spoedig koos hij de podiumnaam Aznavour. Op jonge leeftijd introduceerden zijn artistieke ouders hem in de wereld van het theater.

Zijn grote doorbraak kwam toen de zangeres Édith Piaf hem hoorde zingen en hem op tournee meenam door Frankrijk en de Verenigde Staten. Daarna ging de reis naar Quebec, waar het grote succes hem wachtte: veertig weken lang mocht hij in enkele clubs spelen, met elf shows per week. In 1953 brak Charles, beïnvloed door Piaf, met Roche.

In 2002 speelde Aznavour in de film Ararat, waarin hij Edward Saroyan, een filmregisseur, speelde.

Werk

Aznavour wordt vaak omschreven als de 'Frank Sinatra van Frankrijk'. Bijna al zijn liederen gaan over de liefde. Hij heeft meer dan duizend liederen en musicals geschreven en hij componeerde veelal zelf de muziek en hij bracht meer dan honderd albums uit en speelde in zestig films. Aznavour zingt in vijf talen en is in het buitenland een van de bekendste Franse zangers. Hij heeft opgetreden in de prestigieuze Carnegie Hall en andere belangrijke zalen in de wereld.

Onderscheidingen

In 1955 won Aznavour de Kristallen Ster voor beste Franse mannelijke acteur. In 1993 werd hij benoemd tot Buitengewoon Ambassadeur van de republiek Armenië. Vier jaar later werd hij (vanwege "buitengewone verdiensten") Officier in het Franse Legioen van Eer. In 1996 werd Aznavour toegevoegd aan de Songwriters Hall of Fame. Op 16 november 2015 werd hij benoemd tot commandeur in de Belgische Kroonorde door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.[1]

Mail & Win:

Nouveau mag 5 Cd-boxen weggeven. Wilt u kans maken op een van de boxen stuurt u een mail met uw NAW-gegevens naar redactie@nouveau.nl onder vermelding van Aznavour. Deze actie loopt t/m 6 april 2016.