The Beach Boys

In 1961 werd de Amerikaanse band The Beach Boys opgericht door de broers Brian, Dennis en Carl Wilson. En aangevuld met hun neef Mike Love en schoolvriend Al Jardine. In datzelfde jaar

Beach Boys
Beach Boys

hadden ze hun eerste hit ‘Surfin”. De sound van dit nummer werd hun kenmerk. De combinatie van surfmuziek en teksten over surfen, auto’s en meisjes.

De leider van de band was Brian Wilson die in 1964 besloot om niet langer meer op te treden. Hij ging zich meer richten op het schrijven van nummers en produceren. Zijn vervanger in de band werd Bruce Johnston.

Pet Sounds

Toen The Beatles in 1965 het album Rubber Soul uitbrachten inspireerde dit album Brain tot het produceren van het album Pet Sounds dat in 1966. Dit album werd gelijk door het tijdschrift "Rolling Stone Magazine" uitgeroepen tot op-een-na-beste album ooit. Het album was uniek door de complexe muziek en de persoonlijke teksten van de liedjes. Echter in Amerika verkocht dit album slechter dan de vorige albums. Daarentegen nam de populariteit van The Beach Boys in Europa alleen maar toe. The Beach Boys werden grote concurrenten voor The Beatles.

Er kwamen verschillende hits zoals Good Vibrations en Then I Kissed Her.
In 1971 kom het album Surf's Up uit en wordt tegenwoordig beschouwd als een hoogtepunt in het oeuvre van The Beach Boys beschouwd.
Door verschillende wisselingen in de band gaat het vanaf 1972 bergafwaarts met de band en hierna zijn er eigenlijk geen goede albums meer gemaakt.
De laatste hit die de Beach Boys hadden in Nederland was Kokomo (1989),  uit de film Cocktail met Tom Cruise.

Jubileumeditie

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat het iconische album Pet Sounds uitkwam. Ter gelegenheid hiervan is er jubileumeditie uitgebracht Een echter must-have voor de fans.

Website

www.thebeachboys.com

Nouveau mag 5 exemplaren weggeven. Om kans te maken op een van de exemplaren stuur een mail met uw NAW-gegevens naar redactie@nouveau.nl met de omschrijving Surfen. Deze actie is gesloten.