Een muzikale reis in het Tropenmuseum
Tropenmuseum
Tropenmuseum

Wat heeft de muziek van B.B. King, Elvis en Giovanca met elkaar gemeen? Op 13 mei opent in het Tropenmuseum de muziektentoonstelling Rhythm & Roots – van blues tot hiphop. Meer dan elke andere culturele uiting heeft muziek zich verplaatst van continent naar continent waar het steeds weer mensen heeft geïnspireerd. Zo hebben veel muziekstijlen die we nu kennen hun roots liggen in Afrika. Van jazz tot salsa, van hiphop tot rock-‘n-roll: met een muzikale tijdlijn brengt Rhythm & Roots de wederzijdse beïnvloeding van muziekstijlen ten gehore en de ontwikkeling in beeld.

Gitaar van Chuck Berry, motorjack van Elvis

Hoe verschillende muziekgenres elkaar beïnvloed hebben kan het beste ontdekt worden door ernaar te luisteren. Rhythm & Roots neemt de bezoeker dan ook mee op muzikale reis. Door de hele tentoonstelling kunnen bezoekers hun koptelefoon inpluggen en luisteren naar de vele muziekfragmenten. Iconische objecten worden getoond, zoals de gitaren van Chuck Berry en Jimi Hendrix, het leren motorjack van Elvis Presley en de cape van James Brown. Daarnaast worden muziekinstrumenten uit eigen collectie afgewisseld met persoonlijke verhalen van artiesten van nu. Onder andere soulzangeres Giovanca, rock-‘n-roller Danny Vera en rapper Akwasi vertellen over hun inspiratiebronnen.

Mixmuziek

Muziekstijlen vermengen voortdurend en passen zich steeds aan. Afrikaanse muziekritmes en klanken reisden in de tijd van de slavernij naar met name Noord- en Zuid-Amerika. Hier ontstonden nieuwe muziekstijlen, waaronder blues en jazz. Met de opkomst van vinyl kwamen deze genres weer in Afrika terecht en inspireerden daar tot stromingen als highlife en jùjú. Tegenwoordig zorgen de nieuwe media er voor dat muziek onbeperkt op en neer kan reizen en overal tot inspiratie kan dienen. Aan het einde van de tentoonstelling werpt muziekplatform 22tracks – de kenners op het gebied van nieuwe muziek – een blik op de muziek van nu en geven zij voorzichtig hun visie op de toekomst.

Informatie

Wanneer: Van 13 mei t/m 30 oktober 2016
Waar: Tropenmuseum Amsterdam
Website: www.tropenmuseum.nl