Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Cultuurtip: tentoonstelling ROYAL BAGS

Mode, etiquette, reizen en tassen. Of iconische tassen gedragen door royals, zoals de Kelly-bag van Prinses Grace. Of een selectie van drie tassen van voormalig Koningin Juliana, gemaakt door Koningin Máxima. Klinkt dit niet als een geweldige combinatie? Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam pakt u...

Cultuurtip: tentoonstelling ROYAL BAGS

Mode, etiquette, reizen en tassen. Of iconische tassen gedragen door royals,

Royal Bags

Koninklijke mode

Van oudsher bepaalde een vorstin de mode aan het hof. Adellijke dames volgden het modebeeld en langzaam verspreidde de mode zich door alle lagen van de bevolking. Er bestonden allerlei regels, soms zelfs bij wet, welk kledingstuk op bepaalde momenten gedragen moest worden. Voor elke gelegenheid was er een aparte outfit met een bijpassende tas. Het waren deze tassen die populair waren bij de bevolking. Ook het reizen ging in stijl voor de vorsten. Op hun koffers en kisten pronkte een koninklijke wapen of monogram. Keizerin Eugenie van Frankrijk gaf bijvoorbeeld in 1854 de Parijse koffermaker Louis Vuitton opdracht om haar koffers te maken. Het begin van een succesvol bedrijf kunt u wel stellen.

Royals en hun tas

Een tas die een grote invloed had op de mode was de beroemde Kelly-bag van Grace Kelly. Deze bruine, leren handtas van Frans modehuis Hermès was sinds de jaren ‘30 in productie. De zwangere prinses Grace werd ermee gefotografeerd toen ze de tas voor haar buik hield. De tas is nog steeds een statussymbool. De tentoonstelling Royal Bags bevat ook een aantal bijzondere tassen van ons eigen Koningshuis, zoals een gouden handtas van voormalig Koningin Juliana. Zij droeg de tas op Prinsjesdag in 1969. Ook Koningin Máxima droeg de tas bij verschillende gelegenheden, zoals bij de verjaardag van Koning Carl Gustaf en tijdens een bezoek aan Nieuw Zeeland. Queen Elizabeth selecteerde voor de tentoonstelling een aantal tassen uit haar privé collectie.

Tassenmuseum Hendrikje

Royal Bags

Het Tassenmuseum viert dit jaar haar 20-jarig jubileum. De tentoonstelling Royal Bags vormt de afsluiting van dit bijzondere jaar. De collectie van het Tassenmuseum bevat meer dan 5.000 tassen, van historische stukken uit de 15e eeuw tot tijdloze klassiekers van modern design van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès.

Tassenmuseum Hendrikje bevindt zich op de Herengracht 573 in Amsterdam. Koop hier uw tickets online.

Bewaren