Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Van Domburg tot Cádiz: Top 10 verrassende weekendjes weg

Toch nog even weg straks in de herfstvakantie? Of boek snel een last-minute. Nouveau geeft je tien tips op maximaal een paar uurtjes reizen. Geen bekende bestemmingen, maar juist inspirerende steden om je even in te verliezen. Check de volgende fijne weer-eens-iets-anders opties, van de kou in he...

Van Domburg tot Cádiz: Top 10 verrassende weekendjes weg

Toch nog even weg straks in de herfstvakantie? Of boek snel een last-minute. Nouveau geeft je tien tips op maximaal een paar uurtjes reizen. Geen bekende bestemmingen, maar juist inspirerende steden om je even in te verliezen.

Check de volgende fijne weer-eens-iets-anders opties, van de kou in het noorden tot aan de zwoele middellandse zee. Voor sommige bestemmingen is een weekend misschien een beetje kort. Plak er dan lekker een paar dagen achteraan.

1. Bergen (en Tromso), Noorwegen 

Het pittoreske en wereldse Bergen met haar kleurrijke houten Pipi Langkous huizen is bij uitstek een plek voor een romantische midweek. Slenterend door de knusse klinkerstraatjes of per kabelbaan de berg op voor een frisse wandeling in het naaldbos.

Huur een kajak en ontdek de prachtige fjorden (of iets luxer; boek een tour per boot) en laat je longen volstromen in de uitgestrekte natuur. Om ’s avonds bij een knisperend haardvuur te genieten van een mals stukje vlees of vis.

Bergen is prachtig en biedt fijne accommodaties in alle prijsklassen. Heb je meer tijd? Combineer Bergen met Tromso, dat helemaal in het noorden ligt, en waar je walvissen en het mysterieuze noorderlicht kunt zien. 

2. Cesky Krumlov, Tsjechië 

Het historische centrum van Cesky Krumlov staat sinds 1992 op de Wereld erfgoed lijst van UNESCO, en met een reden. Deze sprookjesachtige stad ligt op nog geen twee uur rijden van Praag en is bijna geheel autovrij.

Vanaf april tot september is het Krumlov-kasteel te bezichtigen met haar strak aangelegde tuinen. In de zomer geniet je langs de rand van de rivier de Vlatva, al nippend van een glas koude witte wijn, van de kanoërs die het vaak maar met moeite droog houden (wat regelmatig voor het nodige spektakel zorgt).

Cesky Krumlov biedt ruim voldoende accommodatie. Een 16e-eeuwse wachttoren wordt sinds kort verhuurd als een authentieke Airbnb. 

3. Domburg, Nederland 

Het gemoedelijke en charmante Domburg, dat van oorsprong werd bezocht door Middelburgse vrouwen die er een kuur volgden, heeft zich sinds de 19e eeuw ontwikkeld tot een echte badplaats.

Met schone, uitgestrekte stranden, een prachtig natuurgebied en het oude centrum met veel winkeltjes en terrasjes is Domburg een heerlijke plek voor een weekendje weg.

Laat je verwennen in de spa van het fijne badhotel of trek je terug in een kasteel, omgetoverd tot (luxe) stayokay. Of kies voor een van de andere oergezellige hotelletjes. Domburg is lekker uitwaaien en moe in elkaars armen vallen. En… je bent er zo! 

4. Rotterdam, Nederland 

Modern Rotterdam bruist met haar mooie musea (Kunsthal, Booymans van Beuningen) en haven van wereldformaat.

Huur een fiets en trap langs de prachtige Markthal vol culinaire beloften, de Erasmus-brug, de oude haven en de unieke Rotterdamse kubuswoningen.  

5. Hallstatt, Oostenrijk 

Het schilderachtige zoutmijn-dorp Hallstatt, gelegen aan de Hallstätter See, is zo prachtig dat de Chinezen er zelfs een kopie van bouwden. Zowel in de winter, onder een laagje witte sneeuw, als in de zomer, aan het spiegelende meer, is Hallstatt een waar sprookje.

In de omgeving worden sledetochten georganiseerd met huskyhonden en kun je skiën in de bergen. 

Bezoek de oudste zoutmijn ter wereld of doe de ‘skywalk’ (een spectaculair platform van waaruit je uitkijkt over Salzberg, ‘zoutberg’) in de zomer. Hiken, zwemmen, fietsen en kanoën: Hallstatt houd je jong en actief. 

6. Procida, Italië 

Op het eiland voor de kust van Napels, waar de film il Postino werd opgenomen, is het echte Italiaanse leven nog in volle gang.

Laat de luxe en de drukte van Capri achter je en geniet hier van de kleurrijke huisjes aan de zee met de dobberende vissersbootjes, waar het grote toerisme nog geen voet aan wal heeft gezet. Geniet van verse Italiaanse pasta’s en het ruizen van de oceaan.

Het echte leven, zonder decadentie. Kijk, voordat je vertrekt, nog even de film il Postino, om de voorpret te verhogen. 

7. New Forest National Park, Engeland 

New Forest National Park, ten westen van Southhampton, is de Hoge Veluwe in het groot en in het Engels. Een prachtig groen glooiend gebied, waar je je te paard waant in de oude koninklijke jachtvelden van Willem de Veroveraar.

Prachtige natuur, afgewisseld met charmante dorpjes als Lyndhurst, Hampshire en Burley. Nestel je in een typisch Engelse B&B en geniet van heerlijke ‘breakfasts’ en high tea’s. 

8. Eze, Frankrijk 

Dichtbij Monaco, maar ver weg van de glitter, ligt het lieflijke dorpje Eze, bovenop een berg. Met Nice, Cannes, Monaco en Menton binnen handbereik (voor voldoende vertier), waan je je, kuierend over de kleine kronkelstraatjes van Eze, in een oase van rust.

Bovenop de berg ligt een luxe vijfsterrenhotel, Chateau Eza, met geweldige kamers en een waanzinnig uitzicht - maar wel tegen een stevige prijs. In Eze zelf is niet zo veel accommodatie te vinden, maar iets erbuiten zijn meer dan genoeg mogelijkheden. 

9. Cádiz, Spanje 

Het hagelwitte Cádiz ligt op een schiereiland dat met een brug verbonden is met het vaste land. Zittend op een pleintje onder de sinaasappelbomen is het hier heerlijk toeven.

De Gaditanos, zoals de inwoners van de stad genoemd worden, staan bekend om hun opgewektheid, en hun vrolijke en tevreden levenshouding. Cádiz heeft veel cultuur, een park vol palmbomen en botanische tuinen, en wordt omgeven door de frisse oceaan.

Het water is nog wel koud, maar de temperatuur is al best aangenaam. Een prima start van de lente. 

10. Schiermonnikoog, Nederland 

Stap in Lauwersoog op de veerboot en vaar in 45 minuten naar dit paradijs voor fietsers en wandelaars (want autovrij). Of het nu regent, sneeuwt, waait of zonnig is, op Schiermonnikoog is het altijd fijn.

Met mooie fietsroutes, een uitgestrekt strand en gezellige hotels en pensions is dit waddeneiland echt even samen genieten. Weg van de dagelijkse drukte. 

Tijd om te boeken dus, als je zin hebt om je, idyllisch of avontuurlijk, terug te trekken in een andere wereld.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in