Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

WEEKENDRECEPT

Weekendrecept: Tournedos Rossini met geitenkaas en vijgenjus hoofdgerecht voor 4 personen - 30 minuten bereidingstijd Ingrediënten *4 biefstukken van de haas van 125 g elk *1 el geklaarde roomboter *1 zwarte truffel van ca. 15 g *100 g zachte geitenkaas * 1 tl vierseizoenen-peperkorrels * 3 vijge...

WEEKENDRECEPT

Weekendrecept:

Tournedos Rossini met geitenkaas en vijgenjus

hoofdgerecht voor 4 personen - 30 minuten bereidingstijd

[[{"type":"media","view_mode":"full_body","fid":"1897","attributes":{"class":"media-image alignright size-medium wp-image-4296","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"300","height":"300","alt":"Weekendrecept"}}]]

Ingrediënten

*4 biefstukken van de haas van 125 g elk
*1 el geklaarde roomboter
*1 zwarte truffel van ca. 15 g
*100 g zachte geitenkaas
* 1 tl vierseizoenen-peperkorrels
* 3 vijgen
* 1 sjalot
*150 ml kalfsjus of –fond
*2 el madeira
*evt. paar takjes kervel

Extra nodig: keukentouw, staafmixer

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 100 °C. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Bind de biefstukken met keukentouw rondom op tot mooi hoge medaillons. Dep het vlees droog. Verhit de boter in een koekenpan en bak de tournedos op hoog vuur aan beide kanten aan. Draai het vuur lager en bak nog twee à drie minuten per kant. Bak ook de rand rondom bruin. Leg de tournedos in een ovenschaal. Schaaf de truffel erover. Snijd de geitenkaas in vier plakken en leg ze op de tournedos. Plet de peperkorrels in een vijzel of maal heel grof. Strooi de peper over de geitenkaas. Schuif de schaal tournedos op een rooster in de warme oven en laat het vlees nog tien minuten zachtjes doorgaren terwijl de kaas langzaam smelt.

Was de vijgen. Snijd twee vijgen in partjes en de derde in blokjes. Pel en snipper de sjalot. Bak de sjalot in het braadvet van de tournedos. Blus af met de kalfsjus en breng aan de kook. Voeg de vijgenblokjes toe en roer om. Laat de saus iets inkoken. Schenk de madeira erbij en pureer de saus met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Leg de tournedos met de partjes vijg op voorverwarmde borden. Schep de saus erover en garneer met wat blaadjes kervel.

Tiramisu

nagerecht voor 4 personen - 30 minuten bereidingstijd + 1 uur wachttijd

[[{"type":"media","view_mode":"full_body","fid":"1896","attributes":{"class":"media-image alignright size-medium wp-image-4295","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"300","height":"300","alt":"Weekendrecept"}}]]

Ingrediënten

*150 ml slagroom
*300 g mascarpone
*200 g magere kwark
*125 g suiker
*1 tl gemalen vanille
*½ tl gemalen kaneel
*350 g ontbijtkoek
*50 ml Bailey’s (whiskey-roomlikeur)
*150 ml espresso
*400 g bosvruchten (bijv. framboos, bramen, aalbessen)
*cacaopoeder, om te bestuiven

Extra nodig: vershoudfolie

Bereiding:

Klop de slagroom stijf. Roer in een schaal de mascarpone glad met de kwark, suiker, vanillesuiker en kaneel. Spatel de slagroom erdoor. Snijd de ontbijtkoek in piepkleine blokjes. Verdeel wat van de koek over de glazen. Roer de Bailey’s door de espresso. Druppel wat van het koffiemengsel over de stukjes ontbijtkoek in de glazen. Verdeel er wat fruit over en schep er een laag mascarponeroom op. Herhaal dit nogmaals, sluit af met een laag mascarponeroom. Dek de glazen af met vershoudfolie en zet de desserts nog een uur in de koelkast om de smaken te laten intrekken. Bestuif de tiramisu vlak voor het serveren met wat cacao.