Sinterklaas is weer in het land, wat heel veel snoepgoed betekent. Met deze makkelijke recepten kan de voorpret al beginnen.

Sinterklaastaart met abrikozen

Ingrediënten voor 6  personen
200 gram pepernoten
100 gram gesmolten boter
100 gram gewelde en uitgelekte abrikozen
300 gram verse roomkaas
3 eetlepels abrikozenjam

Bereiding
Verkruimel de pepernoten met de keukenmachine. Roer er de gesmolten boter door, zodat een compact deeg ontstaat. Bekleed de bodem van een springvorm met het deeg. Laat het 30 minuten hard worden in de koelkast. Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Roer de verse roomkaas los met de helft van de abrikozen.

Verhit de abrikozenjam in een steelpannetje. Roer de rest van de abrikozen erdoor. Bestrijk de taartbodem met het jammengsel en bedek het vervolgens met het roomkaasmengsel. Leg hier bovenop als toplaag een laag met pepernoten. Laat 2 tot 3 uur opstijven in de koelkast.

 

Mini appelflappen

Ingrediënten voor ongeveer 6 personen
2 zoete appels
1 theelepel gemalen kaneel
10 plakjes roomboter-bladerdeeg
1 mandarijn
4 eetlepels suiker
1 ei

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 ºC. Schil de appels en snij deze in kwarten. Verwijder het klokhuis, snijd ze in blokjes van een ½ cm (brunoise) en doe ze in een kom. Boen de mandarijn schoon en rasp de oranje schil van de mandarijn. Meng de geraspte mandarijnschil met de kaneel en de suiker door de appel.

Snijd de plakjes bladerdeeg diagonaal doormidden. Leg op elk plakje bladerdeeg in het midden een beetje appelvulling en klap de flapjes diagonaal dicht. Druk met de tanden van een vork de randen aan. Klop het ei los. Bestrijk de driehoekjes met behulp van een bakkwast met het ei. Bestrooi de appelflap met de suiker.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de appelflappen erop en bak in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.

Sinterklaascake

Ingrediënten
200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
200 gram lichtbruine basterdsuiker
4 eieren
8 gram vanillesuiker
1 theelepel speculaaskruiden
snufje zout
150-200 gram grof gehakte chocolade kruidnoten

Bereiding
Vet de cakevorm in en leg er een bakpapiertje in zodat je de cake straks gemakkelijk uit de vorm kunt halen. Verwarm de oven voor op 160ºC.

Mix de suiker met de boter romig. Voeg als het gemengd is de eieren toe. Zeef het zelfrijzend bakmeel en roer dit samen met een snuf zout en de speculaaskruiden door het beslag.

Hak de chocolade kruidnoten grof en voeg 3/4 hiervan bij het beslag. Roer kort door zodat het goed gemengd is. Verdeel het beslag in de cakevorm en bestrooi met de overige gehakte kruidnoten.

Bak de cake 75 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is, als hij er droog uitkomt is de cake klaar. Laat de cake voor het serveren even afkoelen op een rooster.

 

Suikervrije pepernoten

Ingrediënten
75 gram boter
275 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1 dessertlepel kaneel of speculaaskruiden
90 gram rietsuiker
4 eetlepels appelstroop
1 ei

Bereiding
Zeef de bloem met de kaneel of speculaaskruiden, en roer de suiker en het bakpoeder erdoorheen. Voeg de boter toe en wrijf de bloem en boter tussen je vingers tot het mengsel eruitziet als broodkruimels. Breek het ei in een maatbeker en klop het los met een vork. Doe de appelstroop erbij en blijf kloppen tot het goed is gemengd. Meng het ei-appelstroopmengsel door het bloemmengsel totdat een gladde deegbal ontstaat. Doe de deegbal in een plastic zak. Leg deze zo’n 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven op 170 graden Celsius. Haal het deeg uit de koelkast en kneed er kleine pepernootjes van. Leg de pepernoten op een bakplaat met bakpapier. Bak ze 13 minuten en laat ze daarna even afkoelen.

 

Suikervrije taaitaai-poppetjes

Ingrediënten
100 gram honing
250 gram bloem
1 mespunt zout
2 theelepel speculaaskruiden
1 theelepel anijspoeder
0,5 theelepel bakpoeder
1 eetlepel appelstroop

Bereiding
Verwarm de honing. Zeef de bloem en vermeng die met het zout, de kruiden, het anijspoeder en het bakpoeder. Roer de warme honing, appelstroop en een paar eetlepels water door de bloem en kneed het geheel tot een stevig deeg. Als het deeg droog is, kun je wat extra water toevoegen. Laat het deeg een uurtje in de koelkast opstijven. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van 1 centimeter dik en snijd/steek er vormpjes uit. Leg de figuurtjes op een bakplaat met bakpapier. Bak de taaitaai-poppetjes in circa 15 minuten gaar. Laat ze op een rooster afkoelen.

 

Sinterklaastaart met MonChou en kruidnoten

Last but not least: deze taart duurt 45 minuten om te maken, maar is zeker de moeite waard. En helemaal niet moeilijk!

Ingrediënten voor 10-12 personen
250 gram kruidnoten
100 gram boter
200 gram MonChou
500 ml ongeklopte slagroom
1 zakje klopfix
8 gram vanillesuiker
100 gram witte basterdsuiker
2 – 3 eetlepels gram Nutella
Truffelkruidnoten
Voor garnering: extra pepernootjes of geschaafde chocolade

Bereiding
Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier of aluminiumfolie.

Smelt de boter in een pannetje. Doe de kruidnoten in een staafmixer, blender of keukenmachine en maal ze tot kruimels. Voeg de boter toe en meng dit door tot het goed met elkaar gemixt is. Verdeel het kruidnootjesmengsel over de bodem van de springvorm en druk dit met een lepel goed aan. Plaats de springvorm in de koelkast, zodat de bodem kan opstijven.

Klop de slagroom samen met de klopfix in een kom tot het mooi stijf is. Meng de MonChou met de basterdsuiker en vanillesuiker luchtig. Hoe beter gemengd, hoe lekkerder het is. Klop de slagroom en het MonChoumengsel door elkaar. Verdeel dit mengsel in de springvorm en strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel.

Laat de taart minimaal 2 uur opstijven (mag ook langer, je kunt hem ook een dagdeel of zelfs een nachtje laten opstijven).

Roer de Nutella los, dit gaat gemakkelijker als de nutella een beetje lauw-warm is (bijvoorbeeld heel kort in de magnetron verwarmen). Verdeel de Nutella met een spatel of de achterkant van een lepel over de taart.

Snijd met een mesje langs de rand van de springvorm voordat je deze eraf haalt. Hierdoor komt de sinterklaastaart mooier los.
Plak de truffelkruidnootjes aan de zijkant op de taart. Garneer de sinterklaastaart voor het serveren/aansnijden met verkruimelde (truffel)kruidnoten en/of geschaafde chocolade.

 

Bron: Libelle, AH Allehande, Brendakookt