Astrid Joosten
Astrid Joosten

ASTRID JOOSTEN
'Wijn is vooral emotie!'

Vanaf deze maand schrijft Astrid Joosten 
een speciale wijncolumn in Nouveau. 
De presentatrice en vinologe vertelt met 
passie over de ‘mooiste drank’ op aarde.

Talkshows, documentaires, Twee voor Twaalf… Wat heeft Astrid Joosten eigenlijk niet gedaan op televisie? En naast haar tv-werk vond ze ook nog tijd om boeken te schrijven, onder andere over de liefde - en over haar grote passie: wijn.
Dat laatste deed ze samen met sommelier Thérèse Boer, maar het was haar in 2012 overleden echtgenoot Willem Ennes die haar introduceerde in de serieuze wereld van de wijn.

Astrid: “Ik was altijd heel nieuwsgierig en geïnteresseerd, maar Willem, die ook fantastisch kon koken, was een echte wijngek. Hij leerde me proeven, onthouden… Door onze vriendschap met Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse zijn we samen op een wijncursus gegaan, eigenlijk de vooropleiding voor de Wijnacademie. Toen we allebei een diploma hadden gehaald, vond mijn man het wel mooi, maar ik wou verder en zo ben ik naar de Wijnacademie gegaan en vinoloog geworden. Met Thérèse heb ik toen eerst twee wijnboeken geschreven en vervolgens werd tijdens een gezellig avondje brainstormen bij Jonnie het idee geboren dat Thérèse en ik een webwinkel zouden moeten beginnen. Een site waar mensen goede en betaalbare wijnen konden kopen, wijnen die Thérèse en ik met zorg hebben geproefd en geselecteerd. Inmiddels bestaat astridentherese.nl drieënhalf jaar en hebben we een mooi assortiment opgebouwd.”

En dat dus allemaal naast die volle agenda, want Astrid zit nog middenin haar tv-carrière. “Ik vind werken niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Het geeft me energie om ergens mijn schouders onder te kunnen zetten.” Ze vindt het moeilijk om aan te geven waar ze het meest trots op is: “Trots klinkt meteen zo zelfingenomen, maar misschien ben ik wel het meest blij met het feit dat ik me zo heb kunnen ontwikkelen. Dat je als mens blijft groeien, vind ik het belangrijkste in het leven. Steeds weer proberen het beste uit jezelf te halen, niet op je routine gaan varen, dat maakt het interessant.”
Wat is het grootste verschil tussen de Astrid Joosten van vijftien jaar geleden en de Astrid Joosten van nu? “Ik ben meer in balans, zekerder, opener. En zachter… Dat heeft, denk ik, heel erg te maken met de dood van mijn man en het rouwproces daarna. Je laat dan makkelijker mensen toe om je bij te staan en je te troosten. In die zin heeft de dood van Willem mij ook iets positiefs gebracht, al had ik díe ontwikkeling natuurlijk liever niet gehad. Ik ben uiteindelijk sterker gebleken dan ik had gedacht. In het begin vroeg ik me af: hoe ga ik dit in godsnaam overleven? Maar dan is er blijkbaar heel veel veerkracht, waardoor je het toch redt en uiteindelijk zelfs weer plezier in het leven krijgt. Dat vind ik een heel goed gevoel.”
Ze omarmt de mooie dingen van het leven weer, waaronder een goed glas wijn. De nieuwe inzichten over alcohol hebben haar passie niet doen afnemen. Lachend: “Nee, hoor. We wisten natuurlijk allang dat je niet elke dag een fles wijn naar binnen moet klokken, maar juist daarom vind ik dat je áls je drinkt voor iets goeds moet kiezen. Het leven is te kort voor slechte wijn en dat weet ik uit ervaring.”

Website
www.astridentherese.nl