Astrid Joosten:  
Astrid Joosten
Astrid Joosten

‘Bij Champagne denk ik 
altijd aan die eerste zoen’

Toen Nouveau mij vroeg een vaste column 
te schrijven over wijn aarzelde ik eigenlijk geen moment. Niet omdat ik tijd over heb, integendeel, maar omdat ik een aanbod kreeg waardoor ik zou kunnen schrijven over mijn passie.
Wijn is voor mij oneindig veel meer dan vergist druivensap. Het is op z’n best genieten op het hoogste niveau. De wereld van wijn heeft mij in contact gebracht met de meest gepassioneerde mensen; rijd het erf op van een gemiddelde wijnboer in Frankrijk, Italië of Spanje tijdens uw vakantie en u weet wat ik bedoel. Er worden flessen opengetrokken, er wordt geproefd, doorgeslikt en uitgespuugd, gewikt en gewogen met de grootst mogelijke concentratie. Vraag uitnodigend aan een wijnboer te vertellen hoe hij werkt, hint naar een rondleiding door zijn bedrijf en er gaat een wereld voor je open. Koop een paar doosjes voor thuis en je denkt het hele jaar door terug aan die ontmoeting, telkens wanneer je een flesje opentrekt.
Ik heb dat een kleine twintig jaar gedaan, samen met mijn man Willem. Altijd weer kwamen wij thuis met een auto vol heerlijkheden. Mijn liefde voor wijn heb ik aan hem te danken. Zijn veel te vroege dood maakte helaas een einde aan onze gezamenlijke wijnavonturen.
Maar gelukkig kwam Thérèse Boer in mijn leven. Toen Willem en ik, zo’n 16 jaar geleden, voor het eerst aten in restaurant De Librije leerden wij Jonnie en Thérèse Boer kennen. Hij kookte toen al de sterren van de hemel en zij schonk daar wijnen bij die absoluut goddelijk waren. Van sommige wijnen had ik zelfs nog nooit gehoord. Na het eten werden we in de keuken uitgenodigd voor een afzakkertje. Het werd vier uur ’s nachts en een vriendschap was geboren. Onze mannen waren vanaf dat moment geregeld samen in de keuken te vinden, terwijl Thérèse en ik niet uitgepraat raakten over wijnen. Aangemoedigd door haar ben ik uiteindelijk de professionele opleiding tot vinaloog gaan doen. Een ietwat vreemde wending voor een televisiepresentator, maar enfin. We schreven daarna samen twee wijnboeken en besloten vervolgens om onze eigen wijnen te gaan importeren en verkopen via onze webshop astridentherese.nl. Ook geven we geregeld workshops, omdat de consument vandaag de dag steeds meer wil weten. Zo is mijn hobby dus volkomen uit de hand is gelopen en werd Thérèse mijn nieuwe partner in crime.
Samen ontmoeten wij nu al die bijzondere wijnmensen, we bezoeken chateaus, maken wijn-spijscombinaties voor onze workshops, gaan naar beurzen en kopen in.
Waar ga ik het komend jaar over schrijven op deze plek? Zeker over mijn wijnreis naar California dit voorjaar. Maar ook neem ik u mee naar de bijzondere Belgen die in Frankrijk een vervallen wijndomein hebben gekocht en waar ze moeder natuur nu volledig haar gang laten gaan, wat heel bijzondere wijnen oplevert. Ik denk dat ik op deze plek ook een klein beetje les ga geven af en toe. Zo zal ik bijvoorbeeld de meest gestelde vragen over wijn behandelen.
Wijn is bovenal emotie. Als je me vraagt wat voor mij de mooiste herinnering is aan wijn of Champagne hoef ik niet langer dan een seconde na te denken. Willem en ik hadden elkaar ooit voor het eerst gezoend in de auto, op een parkeerplaats. Een jaar later gingen we op die datum van de eerste zoen uit eten. Terwijl ik dacht dat we op weg waren naar het gereserveerde restaurant reed Willem naar de parkeerplaats... Van de achterbank pakte hij vervolgens twee champagneglazen en een klein flesje champagne. Het drinken van de Champagne en het herhalen van de zoen bracht ons in zo’n romantische stemming, dat we bijna niet meer naar het restaurant zijn gegaan. Onze eerste kus hebben we negentien keer zo gevierd en dat zijn negentien mooie herinneringen die in mijn geheugen gegrift staan.

Lievelingswijn:

“Sauvignon Blanc en Champagne, heel feestelijk 
om daar een diner mee 
te beginnen.

Favoriete wijnmoment:

“Wijn kan eigenlijk altijd, maar in elk geval samen met een vriend of vriendin. Alleen 
drinken vind ik ongezellig.”

Website:

www.astridentherese.nl
www.astridjoosten.nl